Over de tuin
IMG_1140

Passie voor tuinieren

De passie voor tuinieren is bij mij laat ontstaan. Vroeger woonden wij klein en hadden wij geen tuin. Toen ik trouwde kregen mijn vrouw en ik een huurhuis in Lutjebroek met voor en achter een klein tuintje. Dit tuintje legde ik samen aan met een teamgenoot, die een volkstuin had. Hij bepaalde de beplanting, omdat ik daar totaal geen kennis van had.

In 1974 kochten mijn vrouw en ik een huis in Enkhuizen met een grote tuin (500 m2) op het zuiden. Die beplantte ik vooral met eenjarigen. Dat betekende 's zomers één groot bloemenfestijn en 's winters zwarte grond.

In 1999 verhuisde ik naar mijn huidige huis op het Westeinde, met een tuin van 2000 m2. Deze tuin was al deels ingedeeld, maar in de loop der jaren hebben wij er onze eigen stempel op gedrukt.

Dick Schuitemaker

Tuin Westeinde

De tuin is ruim 2000 m2 groot en bestaat uit drie delen. Het eerste deel is een bordertuin met gras in het midden en borders aan de zijkanten en er is een vijver. Op het gras staat een grote kastanjeboom. Het tweede deel is een bosgebied met verschillende bomen, varens en hosta's. Het derde deel is een tuin vol vaste planten zoals salvia's, heleniums, thalictrums en rozen. In de tuin staan 65 soorten heesters, 20 soorten rozen, 18 soorten grassen en 300 soorten vaste planten.

Dit is het eerste gedeelte van de tuin met het grasveld en kastanjeboom omringd door borders met heesters en vaste planten. Hier is ook de vijver met waterlelies.

Na het ‘bos’ kom je in het derde gedeelte met vele soorten bloemen, planten en rozen. Hier is ook een kas waar niet winterharde planten overwinteren en waar planten gestekt en gezaaid worden.